...mmm… o carte stranie…da!…stranie…

…cred ca chiar trebuie sa ai ceva curaj sa scrii asemenea carti….si o imaginatie bolnava , de altfel… 🙂

…desi are un fir narativ destul de ciudat…mi-a placut 🙂 … si necatind la perversitatea romanului…daca e sa privim lucrurile din alt unghi de vedere…e o lucrare profunda….plina de sentimente , de trairi , de chipuri si viziuni neomenesti…lipsit de moralitate dar plin de o dragoste neimaginabila….

Romanul afiseaza evolutia sentimenteor personajului principal , care la o virsta frageda se indragosteste de Annabel, fata care ramine a fi prima s-a dragoste . Annabel moare , iar viata si istoia destinului lui Humbert merge mai departe.Mai apoi il atestam pe  Humbert Humbert ca fiind un barbat in toata firea care  simte o atractie nebuna fata de nimfete.El vine in Ramsdale in postura unui profesor ce cauta o gazda. Aici se indragosteste de Lolita Haze , o fetita de 12 ani. Avind nevoie vitala de a fi clipa de clipa alaturi de ea , el ajunge sa se casatoreasca cu mama acesteia. Relatia dintre HH si Lo poate fi numita ceva mai mult decit prietenie sau ceva de genu tata-fica, intrucit Humbert o alinta , o incurajeaza , fapt care desigur ii place fetei si care nici ea nu se arata a fi contra acestora. In timpul unei sederi in tabara , mama Lolitei moare intr-un accident , dupa ce afla despre dragostea pe care i-o poarta Humbert fiicei ei. Acesta ramine a fi unicul care poate avea grija de ea , astfel incepind lunga lor calatorie in jurul Americii. In timpul acesta Lo si Humbert devin apropiati , el fiind in culmile fericirii chiar si de la citeva atingeri , pe cind ea devine cu timpul din ce in ce mai necontrolabila. In fine , Lo reuseste sa fuga si sa isi intemeieze o familie. Atunci cind are nevoie de bani , ea reuseste sa-l contacteze pe Humbert pentru a-i cere ajutor. Acesta o gaseste si o implora sa se intoarca la el , chiar daca nu mai era nimfeta de odinioara si ca era insarcinata de la alt barbat. Lo primeste ajutorul financiar de care avea nevoie , ba chiar mai mult , dar acesta nu o face sa se intoarca la Humbert.

…desi am crezut ca cartea v-a contine nenumarate scene obscene ,  totul se petrece din apropourile scritorului și imaginația cititorlui…

„Dimineata , ea era lo , pur si simplu lo.Cum statea in picioare , un metru cincizeci in sosete.Era Lla , cind purta pantaloni pescaresti.Era Dolly , la scoala. Dolores era ea in imprejurimi oficiale. Dar , in bratele mele , era intodeauna Lolita.”

„trebuie sa fii artist sau nebun , o fiinta posedata de o infinita melancolie , cu o bula de otrva fierbinte in viscere si o vapaie supersenzuala arzind permanent in delicata coloana vertebrala (oh , de cite ori te vei imili si te vei ascunde!) ca sa distingi dintr- data , dupa semne inefabile – conturul vag felin al pometilor , supletea unui membru acoperit de puf si alte mici indicii pe care disperarea , rusinea si lacrimile de duiosie imi interzic sa le enumar – micul si fatalul demon printre cipii normali.”

„Era , fara indoiala , dintre acele femei ale caror cuvinte ilustrate pot reflecta influenta unui cerc de lectura sau de bridge sau orice alt formalism ucigator insa niciodata sufletul lor ; femei lipsite complet de umor ; femei total indiferente in sinea lor fata de numeroasele subiecte dintr-o conversatie de salon , insa foarte exigente in privinta regulilor de desfasurare a unor asemenea conversatii , sub al caror celofan stralucitor se pot detecta usor frustrari nu foarte atragatoare.”

„Foarte copilaroasa , nespus de provocatoare.”

„Am intrat intr-un plan existential unde nu mai conta decit infuzia de bucurie preparata in interioarul trupului meu.”

”…cei patru D : Dramatizarea , Dansul , Dezbaterea si Datarea… „

„Fiindca nu voiai niciodata sa crezi ca as putea sa doresc innebunit , fara sopuri precise , sa-mi ingrop fata in poala ta ecosez , draga mea ! Oh , fragilitatea bratelor tale goale ! Si cit de tare tinjeam sa-ti cuprind madularele frumoase , stravezii , sa te imbratisez ca pe un minz , sa-i prind capul intre miinile mele nevrednice , sa-ti intind pielea de la timple si sa-ti sarut ochii alungiti , de chinezoaica si „te roog , lasa-ma-n pace , n-auzi? ” zicea , „pentru numele lui Dumnezeu , da-mi pace”. „

„Iar eu m-am gindit ca aceste fisnete uita totul , in vreme ce noi , barbatii indragostiti , pastram cu sfintenie fiecare farima din nimfetismul lor.”

„Pielea ei frigea ca si cum singele daduse in clocot.”

„Intelegeti , o iubeam! Dragoste la prima vedere , la ultima vedere , la fiecare vedere!”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s