In romanul „Amantele , casatoria , copii , iubirea sunt desfiintate cu o cruzime iesita din comun si cu o violenta rar intilnita la vreun alt autor contemporan. Lipsa oricarei urme de fericire intr-o relatie este vazuta ca normala , fiind o realitate de necontestat , pe care o ascundem din ipocrizie si superficialitate. Povestea celor doua eroine , Paula si Brigitte , se petrece intr-un orasel austriac de munte. Aparent , cele doua eroine au caractere cu totul diferite: Paula refuza orice conformism , fiind mult mai aplecata spre experiment , pe cind Brigitte suporta viata alaturi de Heinz , un betiv greu caracterizabil ca apartinind rasei umane.In mod paradoxal , alegerile facute de cele doua , in cautarea unui barbat , vor avea rezultate surprinzatoare.

amantele-171f

Citate:

„adesea aceste femei (care muncesc in acea fabrica de cusut) se marita sau decad in alt fel.”

„daca are cineva un destin , este vorba de un barbat. daca i se face cuiva un destin , este vorba de o femeie.”

„cind esti tinar arati mereu tinar , cind imbatrinesti e oricum prea tirziu.”

„cind nu ai un prezent ,trebuie sa te asiguri din vreme pentru un viitor.”

„brigitte va primi numele de la heinz , ceea ce e pentru ea mai important decit bani sau proprietate , asta poate duce la bani si proprietate.”

„viata adevarata este viata dupa munca.”

„decaderea inseamna pierderea lui heinz.”

„heinz se numeste in acest caz special viata.”

„brigitte prefera sa fie achizitionata de propriul ei barbat in propria lui afacere , ce va fi un pic si propria ei afacere.”

„brigitte vrea sa-si primeasca viitorul gata facut.ea insasi nu si- l poate face.”

„sfirsitul vietii pentru femei e cind incepe sa nasca.”

„toti au nevoie continua de ele , de femei , si le si consuma , dar ei insasi nu cumpara , in nici un caz , o femeie deja consumata spre a o consuma mai departe.nu. asta-i ayunci dificil. de unde sa iei femei neconsumate , cind femeile sunt tot mereu consumate?”

„daca inveti ceva , devii dupa aceea mai mult decit erai inainte. si apoi esti mai mult decit toti cei care n-au invatat nimic.”

„munca  nu e totul , pentru ca dragostea e totul.”

„sentimentele sunt mai degraba feminnine. profesia este mai degraba masculina.”

„traiesti numai o data , spune mama brigittei , pentru care aceasta unica data e deja prea mult si prea des , intrucit nu are barbat.”

„dar te iubesc tocmai de aceea , tocmai pentru ca tu cistigi mai mult decit unul care cistiga mai putin.( brigitte ii spune lui heinz) „

„barbatii pot fi porci, dar si contrariul. care este contrariul unui porc?”

„zicala veche spune ca femeile sunt nascute pentru durere , iar barbatii sunt nascuti pentru munca : fiecare si-a inclestat dintii in trupul celuilalt si salasluieste acolo ca un vandal , traieste si se hraneste din el , asta se numeste o simbioza.”

„aparitia copiilor , fac femeia de la o nastere la alta si mai capabila de munca.”

„paula stie insa si in somn ce conteaza , si anume , numai si numai sentimentul.”

„daca ai spus NU cu o singura data prea mult , norocul trece in viitor pe linga tine si nu-ti mai suna la usa.”

„dragostea este o bucurie , o recreere.”

„chiar ii e scirba lui brigitte de heinz si de corpul lui gras , alb , de electrician, care se numeste tot heinz. cu toate astea este si fericita, atit de bucuroasa , bucuroasa , infinit de bucuroasa ca il are , pentru ca el este viitorul ei.”

„cum este sa simti linga tine un corp micut de copil respirind , un ceva micut si neajutorat , acest ceva ce a fost un timp viata in devenire si acum este , in fine , viata devenita , acest prunc. asa mic cum este , a facut-o , in sfirsit , femeie.”

„va fi devenit mama cind donatia unui copil sai a mai multora va fi realizata. acesta va fi rezultatul marii sale iubiri, copilasul.”

„heinz tocmai a devenit in loc de dragoste datorie reala. in loc de placere , munca.”

„de ce nu e oare multumita brigitte cu ceea ce are , adica cu nimic?”

„dragostea , urrra! , cel mai important lucru in viata omeneasca.”

„daca erich ar avea posibilitatea sa aleaga intre paula si o motocicleta , ar lua motocicleta.”

„heinz se gindeste la orice vrei , dar cel mai putin la brigitte.”

„trebuie de facut rost de un copilas ! un sugar gretos,alb,o larva care zgirie , el va intrupa legatura durabila pe care o cauta b.”

„dragostea trece , dar VIATA dureaza.”

„inainte de a primi ceva pe degeaba,pierde mai degraba totul.”

„dar nu e voie sa uiti prezentul de dragul viitorului.dar normal ca nu este voie (mare greseala!) sa scapi cu totul din ochi viitorul de dragul prezentului.”

„erich este avantajat datorita calitatilor lui corporale sexului sau.”

„paula,dimpotriva,duce consecintele tuturor dezavantajelor infatisarii si sexului ei.”

„mai bine iti vezi norocul intr-o alta persoana decit in cea care esti tu insati.”

„pe cit sunt de proaste femeile , pe atit sunt de dragute totusi. pe cit de brutali , de vicleni si de prefacuti sunt barbatii , pe atit sunt de draguti totusi.”

„este aproape o problema de viata sa te hotarasti intre doua filme diferite , cind ai vrea sa le vezi pe amindoua. ai pe loc sentimentul ca universul se invirte in jurul tau.”

„daca o intrebi pe susi , intuneric sau lumina , ea raspunde : la mijloc.”

„barbatul potrivit este la fel , sau putin mai sau , daca se poate , mult mai bun ca tine insati.”

„paula nu vrea sa fie ceva de la sine inteles, ea vrea sa fie ceva deosebit.”

„ceea ce stie bunica sigur e ca , de la o anumita virsta , barbtul ii ramine pe veci si pentru totdeauna , pina la boalagrea si fatala si moartea care ii urmeaza.”

„mama lui brigitte spune ca brigitte trebuie sa-i lase lui heinz lesa lunga , dar sa nu-i dea drumul , sa nici nu-l incuie acum, sa-l incuie abia mai tirziu,dar sa-l tina totusi strins , sa-l lege de ea cu mii de maruntusuri, cum ar fi un bebe micut. dar si cu aptitudini si talente manuale speciale : de ex. spalatul rufelor.”

„unora le este suficienta lumina soarelui pentru a straluci , iar altii au nevoie de un intreg magazin de instalatii electrice pentru asta.”

„o mare iubire are nevoie de timp , pentru a putea creste si a deveni si mai mare.”

„preotul spune ca iubirea este o cale spre celalalt.”

„iti poti face tot mereu altul , cind ies unele din circulatie . facutul in sine nu-i prea placut , purtatul pina la termen si mai putin , sa-l nasti nu-i nici pe departe o gluma , sa-l ai te scoate din pepeni. dar , oricum : existenta ca mama este din nou jstificata si asigurata pentru citiva ani.”

„cum e ,asadar, posibil ca dragostea sa doara cind vine? nu doare doar cind pleaca?”

„mai bine o bucatarienoua , stralucitoare , decit o bucurie in burta. bucuria e trecatoare , bucataria e statornica.”

„burta paulei , care curind va fi mare si umflata. ceea ce inseamna ca pentru aceeasi bani ai putea primi brusc mai multe kile de paula , sta la licitatie.”

„brigitte vrea , asadar, sa-si imbunatateasca fundamental situatia . paula vrea , cu aceasta ocazie , sa-si gaseasca si fericirea.”

„exista inca multe lucruri pe care erich le-a cumparat cu banii lui , ce pot fi iubite in locul lui.”

„cind cineva ajunge sa fie degradat in asa hal , toti cistiga prin asta putin in valoare (despre paula) „

„in lupta dintre sexe bigitte a fost capabila sa iasa inca o data victorioasa.”

„ea are sansa ca prin viitorul ei nou-nascut sa se nasca din nou si ea pe jumatate. va exista un nou inceput si in existenta ei.”

„brigitte e atit de fericita sa aiba in sfirsit un stapin.”

„heinz si brigitte vor avea succes . erich si paula nu vor avea succes.”

„intimplator paula a avut ghinion si va suferi o decadenta cumplita.  intimplator brigitte a avut noroc si va trai o ascensiune de cometa.”

„si tata-mare iti poate arata ce trebuie sa stie un barbat , cum sa te catari intr-un copac si sa-ti faci o prastie sa tragi in pasari , cum sa te joci cu un trenulet si sa nu urli ca o fetita , daca te-ai lovit la genunchi.”

„brigitte a reusit sa agoniseasca asta singura cy forta pintecelui ei. chiar un barbat puternic are nevoie de mult mai multa putere pentru a putea realiza asta.”

„siguranta nu poate fi cumparata cu bani.”

„cind mindria unui barbat este jignita , este greu de sters din nou.  cit despre o femeie , nici macar nu trebuie sa inceapa ceva cu mindria.”

„paula a sfirsit acolo unde brigitte a plecat spre a cunoaste viata. brigitte a cunoscut viata si si-a gasit fericirea in ea.”

„paula coase din toata inima , pentru ca ea nu mai are o familie care i-ar putea acapara o parte din inima. brigitte are acumo familie si o afacere care i-au acaparat toata inima.”

„paula si-a trait destinul deja altundeva. aici i se sfiseste.    brigitte si-a inceput destinul aici. brigitte a scapat.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s