10859626_823836027677703_1323772841_n

33.845 km2. Aceasta este suprafața totală a Republicii Moldova, țară profund afectată de fenomenul migrației, cu 1/3 din populație plecată peste hotarele țării.

Sursele oficiale ne informează că, conform datelor  Băncii Mondiale, ”peste 700.000 de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent”. Acum atrageți atenția la cuvîntul “peste”, unde e limita acestui cuvînt estimativ? Cui îi e comod să folosească acest “peste” în schimbul unei cifre concrete? Elitei politice? Băncilor? Să nu uităm că economia țării se menține la nivelul optim datorită acestor oameni plecați în căutarea unei vieți mai bune, care transmit o bună parte din cîștig celor de acasă. Deci, celor de la putere le este mai convenabil ca oamenii să stea în țară și s-o tragă la fund, ori să plece peste mări și țări și să umple buzunarul celor de la guvernare? Toți promit să aducă Moldova acasă, dar le este lor convenabil să înfăptuiască aceste cuvinte? Desigur că nu.

Ingeniozitatea moldoveanului nu are hotar, acesta fiind capabil să accepte chiar și cetățenia unei alte țări doar pentru a putea evada din “Rai”.

Oportunitatea cea mai la îndemînă este de a căpăta cetățenia unei țări europene, cea mai aproape de noi fiind România. Anual circa 100.000 de moldoveni depun cerere pentru a obține dreptul de a se numi român, deci european. Păcat că am ajuns în timpurile cînd un jurămînt depus nu valoreaza mai nimic, de facto, contează doar hîrtiile. Scopul scuză mijloacele în acest caz?

E adevărat că Moldova e considerată o punte de trecere între est și vest, dar asta încă nu înseamnă că trebuie să fugim în stînga și-n dreapta și să lăsăm pustie țărișoara asta mică și neajutorată. Avem politicieni pro-Europa și pro-Rusia, dar nu avem niciunul care ar fi pro-Moldova. Ce fel de patrioți sunt ei dacă nu cred în demnitatea noastră ca popor, în posibilitatea de a răzbate fără cumătrism din partea țărilor vecine? E adevărat că avem nevoie de cooperare cu ambele emisfere, dar asta nu înseamnă că trebuie de împrumutat bani dintr-o parte pentru a acoperi datoriile din alta, oare noi nu putem să ne întreținem de sinestătător?

Eu încă cred că miracolele există, că moldovenii își vor da seama că doar prin unirea acestui popor într-un tot întreg și acționare organizată vor duce la definirea noastră ca națiune. E clar că nu e posibil de efectuat cele menționate anterior în 10-15 ani, în cazul nostru, e important să începem, să punem prima cărămidă la fundamentul Moldovei de mîine.

Suntem martorii multor evenimente gratis unde banii se aruncă în vînt pentru a demostra cuiva ceva, totul pentru a orbi cetățenii și a-i manipula în continuare.

Pentru ce avem nevoie de concerte care costă zeci ori mii de euro, de promisiuni deșarte și lingușeli fățarnice? Oare nu ar fi mai bine să-i investim în poporul nostru, în progresul nostru mental și tehnologic, fapt care ne-ar aduce prosperitate? Hai să luăm exemplu de la Japonia, loc unde oamenii lucrează în folosul țării sale și, cel mai important, în interiorul ei. De ce să nu folosim acești bani aruncați în vînt pentru a face locuri noi de muncă, pentru a ne mîndri că ne putem numi țară agrară, că avem ce lăsa urmașilor și cu ce bucura părinții care ne-au dat și ei din puținul pe care l-au avut.

Sunt conștientă că nu voi schimba eu, tu, poate nici chiar generația noastră, mentalitatea moldovenilor de fricoși și supuși ai altor popoare, dar haideți măcar să încercăm, pentru că schimbarea începe de la fiecare din noi.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s